Saltsjö Square Dancers Nacka Stockholm

Start Innehåll Feedback Länkar  

Square Dance

 

Start

Vad är Square Dance?

Square Dance är amerikansk folkdans med sitt ursprung i de danser som europeiska utvandrare tog med sig. I Sverige har dansen funnits i c:a 20 år. Det finns ca 8000 dansare i 150 klubbar.

Man dansar i grupper om 4 par som startar och slutar i en fyrkant, därav namnet Square Dance. Däremellan rör sig dansarna i mer eller mindre komplicerade turer. Grundnivån innehåller ett 50-tal turer som man normalt lär sig på två terminer, en kväll i veckan.

Dansen styrs av en ”Caller” som sjunger eller ”ropar” ut turerna. Eftersom turerna går att kombinera på ett otal sätt blir den ena dansen inte den andra lik. Detta i kombination med att dansarna inte på förhand vet vad som ska ske är en del av tjusningen.

Dansen ger lagom motion (man behöver inte vara elitgymnast) men också mental träning i att uppfatta och utföra turerna på rätt sätt i olika situationer.

Kort sagt: Gympa för både kropp och knopp! 

Square Dance är socialt, det ordnas många danser, speciellt i Stockholmstrakten, där man träffar Square Dansare från olika klubbar, ibland långväga ifrån. Dansen fungerar nämligen på samma sätt över hela världen.

Så här kan det se ut och låta:

Klubbdans på Värdshuset

Videoklipp från nybörjardans i maj 2001. 

Videoklipp från Dieseldansen i okober 2003. 

  Hash Call

Singing Call

En snutt av ett Hash Call och ett Singing Call från dansträning i april 2002.

 

 

 

Skicka e-post till Saltsjö Square Dancers med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Senast ändrad: 02 juli 2014